Mariusz, myślałem kiedyś o czymś podobnym, w czasach swojej aktywności (i w ogóle większej aktywności na forum), ale jakoś się nie zebrało... Ale propozycja jak najbardziej ciekawa

Choć będę teraz adwokatem diabła

Jeśli chodzi o "rozruszanie" forum (bo faktycznie ostatnio jest coraz gorzej

), to nic to nie da. Bo to taka ciekawostka na kilka dni na początku roku. Gdybyśmy np. teraz spróbowali wybrać najlepszy model 2015 roku, to wyobraź sobie, jakby to wyglądało. Ankieta trwałaby, powiedzmy, tydzień, o głosowaniu pewnie trzeba byłoby porozsyłać wiadomości do tych rzadziej tu zaglądających. A potem znowu wracamy do szarej rzeczywistości... W 2015 roku powstało 20 galerii modeli 1/35 (w tym pewnie połowa to Humvee
makinena), żadnego w 1/72. Jak będzie w tym roku? Uzbiera się choćby z 5? Pewnie, że możemy się tak pobawić, możemy sobie wybrać najlepsze modele z lat poprzednich (2010-2015), a z nich najlepszy model, jaki do tej pory powstał na forum. A potem na koniec 2016 wybrać najlepszy tegoroczny model i porównywać go w osobnym głosowaniu do "mistrza" z lat poprzednich. No i powtarzać to co roku, mielibyśmy taki "puchar przechodni". Wszystko super, ale ani to nie poprawi statystyk, a jak te będą słabe, to i głosowanie... Choć z drugiej strony nawet spośród np. trzech modeli można wybierać najlepszy...
I żeby nie było - ja jestem jak najbardziej za

Załatwiania nagród się nie podejmuję. Nie uważam też, żeby to było konieczne (choć tu też - jak lud zadecyduje), ale mogę przygotować ankiety (za lata poprzednie, jak pisałem wyżej). Zobaczmy najpierw, czy lud nie powie "meh"